Liikkuvien taidetyöpajojen kesäkuulumisia ja kiitoksia 

Kesä sujahti tuttuun tapaan vauhdikkaasti monenlaisen puuhan merkeissä. Ja vaikka syksyn kuulaus ja koleus onkin jo täällä, tässä kuitenkin vielä katsaus kesään pienen tarinoinnin ja kuvien merkeissä.

Toukokuussa Kuorevedellä Emppiksen tiloissa oli taidenäyttely, joka esitteli aiemmin Kuorevedellä järjestettyjen taidepajojen antia. Oli mahtavaa nähdä, miten upeita teoksia Sirpa Suomisen ohjaamissa sekatekniikka-pajoissa sekä Sirpan ja Johannan Runosta kuvaksi -pajoissa syntyikään! Esillä oli monenlaisia teoksia eri tekniikoilla toteutettuina, sekä itsekirjoitettuja runoja. Suureksi iloksemme Inkeri Ojanen saapui avajaisiin lausumaan runoja, ja vietimme oikein vilkkaat ja lämminhenkiset avajaiset näyttelyn kunniaksi.

Suuren suosion saanut rivitanssipaja järjestettiin toukokuun lopulla Särkijärven kuntotalolla, Pekka Hyryn ohjauksessa. Yhteistyötä tehtiin Jämsän Tanhuujien kanssa. Monenikäisiä osallistujia oli lähes 30, ja meno erinomaista!

Kesäkuussa toteutimme yhteistyössä Kuvataideseura Värinän kanssa akryylipajan Jämsän keskustassa Värinän tiloissa, ohjaajana Kristiina Lähde. Kristiinan esittelemä tekniikka oli lähes kaikille uusi, ja saimmekin kiitosta mahdollisuudesta kokeilla hieman erilaista tekemistä. Tästä aiheesta pajat ovatkin saaneet yleisesti ottaen paljon palautetta – pajassa on helppo kokeilla jotain ihan uutta, jota voi olla hankala täysin itsenäisesti toteuttaa.

Taidetyöpajat liikkuivat Hassiin 11.6., kun Jocelyn Meneses veti salsapajan maamiesseurantalolla. Yhteistyötä tehtiin Hassin kyläseuran ja Tanssikoulu TNT:n kanssa. Meininki oli aivan mahtavaa! Jocelynin ammattitaitoisessa ohjauksessa oli helppo tutustua salsan maailmaan, joka hurmasikin osallistujat. 

Sunnuntaina 12.6. Akuliinan aukiolla vietettiin perhepäivää, johon mahtui monenlaista toimintaa. Hanke järjesti dinomaalauspisteen ja dinonaamioiden askartelua yhdessä Värinän kanssa. Kristiina Lähde ja Sirpa Suominen toimivat ohjaajina. Vilinää riitti aurinkoisessa päivässä, ja kaiken kaikkiaan tapahtuma onnistui erinomaisesti. Mukana olivat myös Akuliina, Jämsän MLL, Jämsän 4H, Jämsän Pelastakaa Lapset ry ja Jämsän kaupungin nuorisovaltuusto. Päivä huipentui Hevisauruksen keikkaan. 

Marjo kävi ilahduttamassa väkeä Vinnillä 17.6. vetämällä yhteislaulutuokion. Marjo vieraili myös Saksalan palvelutalolla, luoden kesätunnelmaa laulamalla ja soittamalla. Hyvinvointia tuova musiikkiaiheinen paja otettiin tuttuun tapaan ilolla vastaan.

Kulttuurilavalla järjestettiin 29.6. Taidetta sävelin -tapahtuma. Tarjosimme mahdollisuuden maalata Petter Ohlsin lahjoittamiin taulupohjiin. Tämä oli kunnianosoitus ja kiitos Petterille upeasta taidetarvikelahjoituksesta, jonka viime syksynä saimme. 

Heinäkuussa ehdimme hieman myös lomailla. Tosin Vaherin historian pariin kokoonnuttiin myös heinäkuussa – Hannu Ahlstedtin johdolla Vaherissa muisteltiin yhteensä viisi kertaa seudun värikästä historiaa, jota Esko Rissanen kirjasi ylös.

Lopulta 19.8. nähtiin Vaherin Wanhalla Koululla Eskon koostama esitys, joka pohjautui historiapajoihin. Historiaa hauskasti ja koskettavasti käsitelleen tuokion jälkeen väki pääsi tanssin pyörteisiin, mukana olivat myös HimosTanssijat. Kesätapahtuma onnistui upeasti, ja vanha koulurakennus oli täynnä porukkaa –  arvioiden mukaan paikalla oli 70-80 ihmistä. 

Vapaaehtoiset ovat olleet meille tärkeitä hankkeen alusta saakka. Innostuimme hankkeen myötä vapaaehtoistoiminnasta myös laajemmin, ja olemmekin olleet aktiivisesti perustamassa Jämsän seudun valikkoryhmää. Kansalaisareena koordinoi valikkoverkostoa, johon myös Jämsän tuore ryhmä nyt kuuluu. Tässä suora lainaus Kansalaisareenan sivulta:

Valikkoverkoston muodostavat 42 valikkoryhmää. Ryhmät tapaavat säännöllisesti, vaikuttavat paikallisiin tai oman alansa asioihin, tekevät yhteistä vapaaehtoistoiminnan viestintää, järjestävät koulutuksia ja virkistystä sekä koordinaattoreille että omille vapaaehtoisilleen sekä järjestävät tapahtumia ja rekrytoivat vapaaehtoisia yhdessä. Tärkeä osa toimintaa on koordinaattoreiden välinen verkostoituminen ja vertaistuki.” Lähde: www.kansalaisareena.fi

Elokuun lopulla, 27.8. järjestimme yhdessä Jämsän MLL:n kanssa Vauvat värien maailmassa -pajan, jonka ohjasi Sonja Haromo. Meno oli aivan ihastuttavaa, kun 10 vauvaa vanhempineen pääsi maalaamaan kotimaisilla marjoilla ja kasviksilla. Tapahtuma oli todellista aistien juhlaa, ja siitä nautittiin maistellen, haistellen ja kokeillen. 

Syyskuussa järjestettiin vielä Selma Kilven ohjaama tarinapiiri Vinnillä sekä Jämsän MLL:n kanssa yhteistyössä syyskranssien tekoa Kaisa Vihijärven ohjauksessa. Vinnin tunnelma sopi erinomaisesti tarinapiiriin, joka oli osallistujille uusi, mielenkiintoinen elämys. Kranssipaja puolestaan toteutettiin yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa heidän tiloissaan. Lopputuloksena syntyi todella hienoja kransseja, ja moni kommentoi että paja ylitti odotukset, ja komeat kranssit hämmästyttivät myös tekijöitään. Yhdessäolo ja luova tekeminen on erittäin toimiva yhdistelmä.

Maanantaina 26.9. vietimme iltaa Vinnillä, jonne olimme kutsuneet kaikki ohjaajat sekä hankkeen projektiryhmän. Toiveissa on, että taiteilijat ja kulttuurialan toimijat voisivat kohdata ja verkostoitua. Ilta onnistui oikein hyvin, ja Anne Laimion puheenvuoron innoittamassa keskustelussa nousi jälleen esiin kulttuurin merkitys hyvinvoinnin lähteenä.

Hanke on lopuillaan, ja voimme tyytyväisinä todeta, että tavoitteet on saavutettu; pajoja toteutettiin yli 50, ja matkassamme on ollut useita ohjaajia sekä yhteistyökumppaneita. Iloitsemme suuresti myös osallistujamääristä, sillä koronasta huolimatta pääsimme mukaviin lukuihin; noin 900 osallistujaa puuhasi pajoissa kanssamme.

Kiitos meidän puolesta teille kaikille, ketkä olette kulkeneet rinnallamme hankkeen aikana – kiitos ohjaajat, vapaaehtoiset, yhteistyötahot, osallistujat ja koko Jämsänlaakson Setlementin väki! Olemme saaneet kokea upeita kohtaamisia ja hetkiä, nauttia luovuuden ja kulttuurin valtavasta voimasta. Tämä on ollut suuri ilo.

Marjo ja Johanna

Kuvassa Tiina Mäen huopateos.

Samankaltaiset artikkelit