Kulttuurin kohtaaminen on kultaakin arvokkaampaa

Kuvassa Peppinä. Kuvaaja Moona Örn

Hei, olen Marjo Örn ja huomaan olevani Jämsässä aktiivinen yhdistystoimija ja monessa mukana. Miten olen päätynyt tähän hetkeen, että saan kantaa tällaisia kultakimpaleita taskussani?

Olen muuttanut Etelä- Suomesta Jämsään v. 2003 ja liityin Jämsän Tanhuujien nuorisoseuraan v. 2006. Nämä elämänvaiheet aloittivat mielenkiintoisen elämänpolun, jota kuljen edelleen. Vuodet ovat opettaneet ja ohjanneet. Ainainen kiinnostus musiikkiin ja tanssiminän herääminen ovat ohjanneet minut myös luomaan urapolkuni näiden taiteen lajien parissa. Ammattini lähihoitajana päättyi, kun lopetin työurani lastenhoitajana päiväkodissa viidentoista vuoden jälkeen ja päätin lähteä työskentelemään yksityisyrittäjänä. Vanhempani ovat olleet esimerkillisiä, ahkeria yrittäjiä oman työuransa ajan.

Toimin puheenjohtajan roolissa Jämsän Tanhuujissa, Jämsän Junioriharmonikoissa sekä Juokslahden koulun vanhempainyhdistyksessä. Jämsänlaakson Setlementtiin lähdin mukaan, koska minulle kerrottiin, että yhdistyksen yksi tavoitteista on yhteistyön tekeminen muiden toimijoiden kanssa. Tässä yhdistyksessä toimin sihteerinä ja rahastonhoitajana.

Huomaan olevani kovin aktiivinen näissä yhdistyksissä. Johtuuko se karjalaisista sukujuuristani vai käydystä elämän koulusta, että en pelkästään heiluta puheenjohtajan nuijaa, kirjoittele sihteerin tehtävissä tai hoida laskujen maksamista rahastonhoitajana. Mitään ei tapahdu, jos mitään ei tee tai reagoi ja toteuta rohkeasti asioita. Tanssitan koulun discoissa ja vedän leikkejä. Ohjaan eri-ikäisten ryhmiä, heittäydyn erilaisiin esittäviin rooleihin. Päässäni surisevat erilaiset mahdollisuudet ilahduttaa ihmisiä, olla ja näyttää mallia. Heittäytyä ilolla tilanteisiin ja uskoa itseensä.

Koen, että kaikki harrastukseni ovat osa myös yksityisyrittäjän työtäni. Ohjaan kansantanssiryhmiä, samalla saan itse tanssia. Soitan harmonikkaa musiikkiopistossa, käyn musiikinperusteiden oppitunteja. Näitä oppeja saan tuoda esille yhteislauluhetkillä, esiintymisissä. Treenaan ja keikkailen kahden musiikkikokoonpanon kanssa, joissa olen solistina ja komppailen kitaralla. Lenkkeilen ja nautin luonnosta. Toivon aikani joskus taas riittävän teatterilavoillekin esiintymään.

Kivipankin satuverstaan hetkiä. Kuvaaja Kaisa Aho

Jämsänlaakson Setlementin avulla olen entistä kiinnostuneempi ja innokkaampi kokemaan itse sekä tuottamaan muille kulttuuria ja taidetta. Ja mikä parasta, saan kohdata eri-ikäisiä ihmisiä näiden eri taiteenlajien parissa. Nämä yhdessä koetut hetket antavat paljon ja tuottavat hyvinvointia, mikä on ihan parasta. Toivon kovasti myös joskus työllistyväni tämän oivan yhdistyksen alaisuudessa. Jämsänlaakson Setlementin arvomaailma ja toiminta on sitä kaikkea, mitä itsekin arvostan ja mitä haluan tehdä. Vaikkakin työtä on vielä paljon tämän nuoren yhdistyksen nostamisessa esille, niin olen innolla mukana sitä tekemässä ja toivon, että osaan kannustaa myös muita ihmisiä toimintaamme mukaan. Tämän yhdistyksen toiminnoista riittää kyllä kultakimpaleita muillekin koettavaksi!

Hetki Serlachius museolla. Kuvaaja Helena Ristseppä

Samankaltaiset artikkelit