Taidetyöpajojen reipas syksy

Näin marraskuun alkupäivinä on hyvä hetki kertoilla hieman Liikkuvat taidetyöpajat -hankkeen kuulumisia. Ensinnäkin monenlaista on jo tapahtunut, ja mikä parasta, monenlaista on tapahtumassa! Itse asiassa lapsiperheiden suosikki Satuverstas (6.–7.11.) kolkuttelee ovella, tämän perinteisen tapahtuman organisoinnista vastaa tällä kertaa Jämsänlaakson Setlementti, ja se on osa hankettamme. Marjo on ahertanut Satuverstaan parissa viime ajat tiiviisti; taidetyöpajoja tapahtumasta kertyy kymmenkunta, ja ohjaajia sekä vapaaehtoisia on kaiken kaikkiaan parikymmentä.

Hankkeemme kannalta tärkeä juttu oli Anne Laimion vetämä vapaaehtoisten perehdytys 15. ja 18. lokakuuta. Molemmat tilaisuudet onnistuivat erinomaisesti. Osallistujia oli yhteensä parikymmentä, ja Annen ansiokkaat koulutustuokiot saivat kiitosta – myös vapaaehtoisia ilmoittautui toimintaamme, mistä riemuitsemme suuresti! Ja tietenkin olemme kiitollisia siitä, että ihana Anne kulkee rinnallamme; hän on työskennellyt laajasti työnohjaamisen, vertaistuen, kouluttamisen ja vapaaehtoistoiminnan parissa, ja hänen tukensa, osaamisensa ja positiivisuutensa merkitsee meille paljon.

Vapaaehtoisia mahtuu mukaan enemmänkin, sillä kaipaamme apua monenlaisiin tehtäviin. Kannattaakin seurata nettisivujemme vapaaehtoistyö -sivua, pyrimme sinne päivittämään tiedot tulevista pajoista sitä mukaa kun ajankohdat varmistuvat. Voit itse päättää mitä haluat tehdä ja millä tavoin, missä määrin haluat olla mukana.

Työmme on näin alkumetreillä ollut paljolti suunnittelua, yhteydenottoja, palavereja ja monenlaista organisointia. On ollut upeaa ideoida, miettiä miten sitä kulttuurihyvinvointia voitaisiin ihan konkreettisesti tuoda ihmisille. Aina tietenkään ei kaikki mene kuten on ajateltu, tämä saatiin huomata ensimmäisen pajamme kohdalla.

Jämsän kaupungin nuorisopalvelut pyysivät meidät mukaan nuorten ulkoilmatapahtumaan Maakkulaan 15.10., ja totta kai suostuimme! Tanssinopettaja Tea Savio suunnitteli pyynnöstämme nykytanssiaiheisen työpajan nuorille, ja oli tarkoitus räväyttää tanssi-ilo ylimmilleen. Mutta toisin kävi. Rankkasateessa seisoimme hetken Tean kanssa ihmettelemässä, kunnes oli pakko luovuttaa; keliolosuhteet eivät olleet puolellamme. Mutta ei hätää, eiköhän tässä Tean ohjauksessa vielä päästä liikkumaan ja tanssimaan!

Joten ensimmäinen varsinainen paja oli Jämsänkosken vanhassa pappilassa 19.10. järjestetty Lempiruno, jonka veti Johanna, toinen hankkeen työntekijöistä. Ilta onnistui yli odotusten – oli suuri ilo keskustella lähes parinkymmenen osallistujan kanssa runoista ja niiden herättämistä ajatuksista. Jokainen sai tuoda mukanaan runon, ja moni niin tekikin. Esillä oli monenlaista lyriikkaa aina lastenrunoista hyvinkin syvällisiin teksteihin, joten myös tunteet liikkuvat ilosta suruun. Palaute oli varsin positiivista, ja uutta vastaavaa tapahtumaa ehdittiin jo toivoa.

Perjantaina 29.10. pureuduttiin jälleen runoihin, kun vuorossa oli monikulttuurisen ILO-kielikahvilan kanssa yhteistyössä järjestetty runopaja. Hanketta pyydettiin mukaan yhdistyksen tapaamiseen, johon toki ilolla suostuimme! Tilaisuuden veti etenkin runonlausujana tunnettu Riitta-Liisa Soikka yhdessä Johannan kanssa. Illan aikana ihastuttiin suomen kieleen, runoihin ja niiden esittämiseen, ja kuultiin runoja suomeksi, ukrainaksi, venäjäksi ja arabiaksi. Kielikahvilan väki innostui runoudesta siinä määrin, että aikovat esittää runoja julkisesti jossain sopivassa tilaisuudessa.

Satuverstas ei suinkaan jää ainoaksi pajaksemme marraskuussa, vaan muutakin on tiedossa. Tiistaina 9.11. on Akuliinassa yhteislauluhetki, mikä järjestetään yhteistyössä Jämsän senioreiden kanssa. Yhteiset sävelet -tilaisuuden vetäjänä on mestaripelimanni Katja Lampinen. Tilaisuus on kaikille avoin, ja toivommekin runsasta osallistujamäärää jakamaan musiikin iloa.

Kuoreveden taideseuran ja Emppiksen kanssa on tulossa kaksi sekatekniikka-pajaa, jotka ohjaa kuvataiteilija Sirpa Suominen. Pajat toteutetaan kahtena maanantaina, 15. ja 22.11.

Joulukuulle on jo sovittuna yhdessä A-Kilta ry:n nikkarointipäivä Jari Haatajan ohjauksessa 4.12. Tuolloin järjestetään kaksi pajaa, joissa valmistetaan lyhty.

Monen muunkin toimijan kanssa on mielenkiintoisia suunnitelmia vireillä, mutta niistä lisää myöhemmin. Hankkeemme on otettu vastaan todella hyvin, mikä on lämmittänyt mieltämme suuresti. Tuntuu, että juuri tällaista toimintaa kaivataan, juuri tähän aikaan!

Otamme mielellämme vastaan vinkkejä ja ehdotuksia, mihin juuri Sinä haluaisit itse osallistua, tai haluaisiko kenties yhdistyksenne järjestää kanssamme tapahtumaa ja puuhaa?

Lopuksi vinkkaamme vielä, että kannattaa seurata nettisivujamme ja sosiaalisen median kanaviamme, sitä kautta saa nopeimmin tiedon siitä, mitä kaikkea mukavaa onkaan luvassa. Luovaa iloa loppuvuoteen kaikille!

Samankaltaiset artikkelit