Uuden vuoden tuoksinnassa

Niin se on vuosi 2022 käynnistynyt, ja heti ensimmäisenä Liikkuvat taidetyöpajat sekä koko Jämsänlaakson Setlementin väki haluaa toivottaa teille kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle, olkoon se suotuisa ja lempeä. Toivottavasti myös tänä vuonna saamme toteuttaa monenlaista toimintaa jämsäläisten iloksi.

Vielä pieni katsaus joulukuuhun, joka oli mielenkiintoinen – paljon kivoja juttuja, mutta myös haasteita. Tiukentuneet koronarajoitukset vaikuttivat loppukuun tapahtumiin, ja osa pajoista jouduttiin perumaan. Sitä ennen saimme kuitenkin järjestettyä onnistuneesti jopa seitsemän taidepajaa, jotka saivat suorastaan erinomaisen vastaanoton. Tuntuu hyvältä, että niin moni on kiittänyt ja kannustanut meitä, toimintamme on kaikin puolin otettu vastaan upeasti – kiitos siitä!

3.12. Suomessa vietettiin kansainvälistä vapaaehtoisten päivää, johon mekin halusimme osallistua. Ensin superpätevä ja ihastuttava Anne Laimio veti meille työntekijöille työnohjausta, mikä osoittautui todella kiinnostavaksi ja hyödylliseksi. Päivä jatkui vapaaehtoisten kiitoskahvilla Elosen kahvilassa, jossa herkuttelimme, tutustuimme sekä ideoimme jatkoa. Kahvittelu oli lopulta erittäin hyödyllistä, sillä sen lomassa toimintaa kehiteltiin myös eteenpäin.

Anne Laimion vetämä työnohjaus koettiin hyväksi jutuksi.
Työnohjauksessa käytettiin kuvakortteja, mikä oli mielenkiintoinen keino pohtia omaa työidentiteettiä.
Elosella kiitettiin vapaaehtoisia kahvittelun merkeissä.

Ruotsulan hovissa järjestimme 8.12. Tiina Mäen ohjaaman lasihimmelipajan, johon osallistui kaikenikäisiä, lapsista eläkeläisiin. Oli kiva kuulla miten moni kertoi, että juuri tällaisen luovan toiminnan parissa on mukava rentoutua ennen joulukiireitä. Osalle tekniikka oli aivan uutta, ja tutustuminen uudenlaiseen tekemiseen koettiin mielekkääksi. Leppoisassa ilmapiirissä oli helppo opetella, Tiinan rauhallisessa opastuksessa. Jokainen sai aikaan hienoja himmeleitä kotiin vietäviksi.

Kahdeksanvuotias Venla on taitava himmelintekijä.

Kahtena peräkkäisenä päivänä, 13. ja 14.12. Jämsänkosken vanhassa pappilassa kokoontui kuvansiirtoon keskittyvä kuvataidepaja, ohjaajana Piia Heinävaara. Pajassa tehtiin kuvansiirtotekniikalla pieni taulu.

Palautetta saatiin runsaasti, ja innostuminen ja vuorovaikutuksessa tekemisen riemu näkyi. On aivan mahtavaa huomata, miten paljon iloa ja erilaisia tunteita yhdessä tekeminen saa aikaan, miten suuri voimavara luovuus on! Pappilassa hersyi nauru ja pulppusi puhe, ja samalla syntyi aivan ihmeellisen hienoja teoksia. Moni arveli hyödyntävänsä pajan antia myös jatkossa. Piian ammattitaitoinen ote vakuutti, ja voipi olla että pajat poikivat hänelle myös muita ohjaajakeikkoja.

Hanke levitti jouluiloa, kun Marjo kävi MLL:n perhekahvilassa laulamassa joululauluja, joita taaperot saivat säestää rytmisoittimilla. Marjo myös kertoi hankkeestamme ja kyseli toiveita toiminnan suhteen. Esiin nousi ajatuksia perheiden yhteisistä kuvataidehetkistä, ja myös käsityöt ja musiikki saivat kannatusta. Tähän väliin onkin hyvä muistuttaa, että otamme ihan kaikilta toiveita ja ehdotuksia vastaan, yhteyttä voi ottaa Marjoon 0400 600 426 / morn@netti.fi tai Johannaan 0400 602 022 / johanna.suominen78@gmail.com.

Jämsänkoskella sijaitsevan Attendon kolme ryhmäkotia toivoivat joulumusiikkia, ja Marjo kävikin pari päivää ennen joulua paikalla laulamassa. Musiikkipajoissa nostatettiin jouluista tunnelmaa ja heräteltiin muistoja, joten kyseessä oli todellista kulttuurihyvinvoinnin vientiä ikäihmisille ja niille, ketkä eivät pääse paikkakunnan tapahtumiin paikalle. Osa asukkaista lauloi lauluja mukana, osa kuunteli silmät kiinni ja taisi joku torkahtaakin.

Vapaaehtoisten kiitoskahveja vietettiin jouluisissa tunnelmissa. Myös pajat levittivät jouluiloa.

Joulukuussa jouduimme valitettavasti myös perumaan pajoja. Jari Haatajan puutyöpajat peruuntuivat kuun puolivälissä, ja tiukentuneet koronarajoitukset laittoivat paussille kaiken pajatoiminnan 25.12. alkaen. Joten joulukuun loppuun sovitut kolme pajaa; luova tanssi ja kaksi maalauspajaa, jouduttiin perumaan. Ne ehtivät jo herättää mielenkiinnon, ja tulijoita olisi ollut – tämän pidämme mielessä! Myös tammikuulle sovittuja Vaherin historiapajaa ja Runosta kuvaksi -pajoja ei voida järjestää.

Kaikille näille pajoille pyrimme löytämään uudet ajankohdat, eli mitään ei toki olla perumassa lopullisesti. Seuraamme tiiviisti pandemiatilannetta rajoituksineen ja etenemme sen mukaisesti. Turvallisuus on tietenkin kaikista tärkeintä.

Monenlaista on jo tälle vuodelle suunnitteilla, on kuvataidetta, huovutusta ja käsikirjoittamista, sarjakuvaleiriä, kuorolaulua, valokuvausta ja vaikka mitä! Kannattaa tarkkailla hankkeemme sivua https://setlementtijämsänlaakso.fi/hankkeet/hankkeet/ ja yhdistyksemme sosiaalista mediaa, niin pysyy parhaiten kärryillä mitä on tulossa ja koska. Kevään ja kesän tapahtumia mietimme jo täyttä päätä, ja kuten sanottu, ideoita ja ehdotuksia otamme mielihyvin vastaan. Tehdään yhdessä tästä vuodesta kulttuurintäyteinen, luova ja hyvä!

Samankaltaiset artikkelit