Keväinen tervehdys!

Ihanaa – kevät on jo pitkällä, ja Liikkuvat taidetyöpajat -hanke on saanut viettää vauhdikasta ja värikästä kevättä. Paljon on ollut tapahtumaa ja toimintaa, ja tässä myös teille kurkistus viime aikojen menoon ja meininkiin. Heti alkuun sanottakoon, että tästä jutusta tulee pitkä!

Palataan ensiksi alkuvuoteen, aina helmikuulle saakka, jolloin käynnistelimme pajatoimintaa koronatauon jälkeen. Ja miten upea aloitus meillä olikaan, kun lapsille suunnatussa perinneruokapajassa saimme valmistaa karjalanpiirakoita! Näppäriä tekijöitä olivat ohjaamassa Hilja ja Vappu Lankinen sekä Sissi Juhola-Arjanko. Tapahtuma toteutettiin alakouluikäisille suunnatun Ystävähetket yli sukupolvien -kerhotoiminnan yhteydessä.

Helmikuussa Marjo kävi laulamassa ja laulattamassa Linnakartanon palvelutalossa. Marjo otettiin vastaan ilolla, ja musiikin parissa viihtyivät niin asukkaat kuin henkilökuntakin. Hankkeemme pääajatus onkin nimenomaan liikkuvuus, eli pajat ovat ketteriä liikkumaan sinne missä ihmiset ovat.

Käsikirjoittamisen pariin sukelsimme jämsäläisen teatterin moniosaajan, Risto Hakolan ohjauksessa Jokvarren kylät ry:n kylätalo Visalassa. Saimme kurkistaa teatterin taustoihin, siihen puoleen jota ei välttämättä katsomossa istuessaan ajattele. Tarinan kehittely ja kuljetus, roolitukset ja monet muut seikat herättivät osallistujissa kiinnostusta ja kannustivat omaan ideointiin.

Helmikuun lopulla olimme Koskenpäällä, huovuttamassa Koskenpään KässäMarttojen kanssa. Innokkaita huovuttajia ohjasi Pirjo Raudaskoski. Lopputuloksena syntyi vaikka mitä, esimerkiksi pannualusia, sydämiä ja huopapalloja.

Joten vaikka korona vielä helmikuuta varjostikin, saimme iloita aktiivisesta ja monipuolisesta kuukaudesta. Ja kun astelimme maaliskuun puolelle, tahti sen kuin kiihtyi! Talvilomaviikolla toteutimme Jämsän 4H:n kanssa Noora Västisen ohjaaman sarjakuvaleirin. Se koostui kolmesta pajapäivästä Jameksen tiloissa. Toiminta onnistui erinomaisesti, ja Nooran ammattimaisessa opastuksessa taitavat osallistujat tekivät muun muassa pienet sarjakuvakirjat.

Maaliskuussa päästiin myös tanssimaan, kun Marianne Leppä veti luovan tanssin pajan TNT-tanssikoululla Jämsän keskustassa. Osallistujat innostuivat pajasta niin paljon, että se poiki saman tien jatkoidean. Saimme muun muassa huomata, miten valtava voima musiikilla on.

Kuva: Maarit Räsänen
Kuva: Maarit Räsänen
Kuva: Maarit Räsänen

Hanke matkasi myös Kuorevedelle, kun Emppis ry:n kanssa yhteistyössä järjestimme kaksi Runosta kuvaksi -pajaa, joissa yhdistyivät runous, kirjoittaminen ja maalaaminen. Ohjaajina olivat Johanna sekä Sirpa Suominen. Ja tähän liittyen mahtava uutinen: toukokuussa Emppiksellä on näyttely, jossa on esillä näiden pajojen, sekä aiempien sekatekniikka-pajojen antia. Näyttelyn avajaisia vietetään 2.5., ja siellä saamme nauttia kahvittelusta ja Inkeri Ojasen runonlausunnasta. On hienoa päästä konkreettisesti näkemään, mitä kaikkia pajoista onkaan versonut!

Maaliskuussa oli vielä kolme muutakin pajaa: kirjoittaminen ja luovuus olivat aiheina kirjastolla Jämsänkoskella, Johannan ja Arto Koivumäen ohjaamassa Luovasti kirjoittamisesta -pajassa. Vaherin vanhalla koululla puolestaan kokoontui Vaherin historiapaja, jossa Hannu Ahlstedt ohjasi keskustelua ja Esko Rissanen kirjoitti ylös tarinoita. Hannu kirjoitti aiheesta blogiin, se löytyy täältä: https://setlementtijämsänlaakso.fi/2022/04/19/vaherin-historiapajasta-poimittua/

Kuun viimeisenä viikonloppuna järjestettiin valokuvauspajat Maalaishotelli Morvassa. Pajat tulivat nopeasti täyteen, ja niin 12 valokuvauksen harrastajaa saivat Jussi Murtosaaren ja Kimmo Rampasen opastuksessa uppoutua kameran käytön, luontokuvauksen ja kuvankäsittelyn syövereihin.

Kuva: Kimmo Rampanen
Kuva: Kimmo Rampanen

Huhtikuu starttasi yhtä vireissä merkeissä, kun heti kuun toinen päivä askartelimme pääsiäisvitsoja Ruotsulan Hovissa Teea Vuorisen ohjauksessa. Ja miten upeita vitsoja saatiin aikaan, kuten voitte valokuvista huomata.


Mielenterveysyhdistys Ankkuri ry:n kanssa puuhailimme myös pääsiäistouhuja, kun Piia Heinävaara ohjasi askartelupajan. Parituntisen aikana syntyi ihania pieniä tauluja, joissa lenteli muun muassa noita-akkoja.

Pääsiäisteemalla jatkettiin Jämsän MLL:n kanssa. Pirjo Raudaskoski saapui perhekahvilaan 8.4. mukanaan kasa askartelutarvikkeita, ja lopputuloksena moni tyytyväinen lapsi lähti kotiinsa mukanaan pikkuinen, pörröinen pupu.

Myös kuorolaulupajat Emppiksellä toteutettiin huhtikuussa, ja laulu raikasi mukavissa tunnelmissa, Yufei Liun ohjauksessa. Kuun puolivälissä teimme Avituksen kanssa yhteistyötä, ja pääsimme Valionkadun toimipisteeseen puuhailemaan. Oli upea päivä kolmen pajan voimin, jotka toteutettiin kahteen kertaan päivän aikana. Marianne Leppä toi luovaa liikettä, Pirjo Raudaskoski kevätaskarteluja, Mariella Steppijev vesivärimaalausta yhdessä Johannan kanssa, joka toi mukanaan ripauksen runoutta.

Kuva: Pirjo Raudaskoski

Huh, tästä tulikin melkoisen pitkä juttu, mikä ei ihme, koska paljon on tapahtunut! Myös vapaaehtoistoiminta on mennyt aimo askeleen eteenpäin, ja siihen liittyvä Anne Laimion blogijulkaisu on täällä: https://setlementtijämsänlaakso.fi/2022/03/28/vapaaehtoistyota-setlementissa/

Tässä vaiheessa on paikallaan kertoa, että olemme valtavan kiitollisia kaikesta yhteistyöstä jota olemme saaneet tehdä eri toimijoiden kanssa, kiitos kuuluu myös ohjaajille ja kaikille pajoihin osallistuneille – teitä on ilahduttavan paljon! Hanke on saanut positiivista palautetta, ja myös me työntekijät olemme saaneet tästä paljon iloa ja elämyksiä. Nyt jatkamme yhdessä kohti kesää, tapahtumia ja pajoja suunnittelemme jo kovaa vauhtia!

Terveisin Marjo ja Johanna

Samankaltaiset artikkelit