Vaherin historiapajasta poimittua

Vaherissa kokoonnuttiin 25.3.2022 ensimmäiseen historiapajaan kartoittamaan kylän erilaisia vaiheita, mielessä jo mahdollinen jatko pajalle. Tilaisuus liittyi Liikkuvat taidetyöpajat -hankkeeseen. Marjon kahvit saivat kielenkannat kirpoamaan ja puhe alkoi heti rönsyillä aiheesta toiseen. Etäyhteydellä mukana ollut Rissasen Esko taltioi aiheita ja kiinnekohtia.

Keskustelussa kävi nopeasti ilmi, että Vaheri on ollut hyvin elävä ja monin tavoin vireä kylä. Sijainti Päijänteen rannalla teki Vaherista erilaisen ja omaleimaisen kyläkunnan. Laivalaiturissa poikkesivat Lahti–Jyväskylä -reittiä kulkeneet matkustajalaivat, joiden kyydissä pääsi ”maailmalle” ja myös Jämsän keskustaan. Höyrylaivat tarvitsivat polttoaineekseen paljon halkoja, joita kyläläiset myivät laivayhtiöille.

Oma kauppa saatiin Vaheriin jo yli sata vuotta sitten. Kauppa oli lähellä laivalaituria hyvällä paikalla ja se oli pitkään yksi kylän keskeisiä paikkoja.

Huvielämän laajalti tunnettu paikka oli Peltolan vaja. Parhaimmillaan iltamiin myytiin runsaat 200 pääsylippua ja väkeä tuli veneillä sekä linja-autoilla kauempaakin.

Kolmas kylän elämän keskus oli koulu. Vuokratiloissa vuonna 1908 Vaherin talossa aloittanut koulu sai oman talonsa viisi vuotta myöhemmin. Laivalaituri, kauppa ja koulu olivat kaikki lähekkäin, eikä Peltolan vajakaan ollut kaukana.

Näistä ja paljon muistakin aloitettiin muistojen purkaminen. Esillä oli Vaherin Eränkävijöiden vaiheet, kalastus, marjastus, seuratoiminta ja pohdiskeltiin myös kylän elämän muutosta ja sen aiheuttamaa väen vähentymistä sekä talojen tyhjentymistä. 

Ensimmäinen kokoontumiskerta osoitti jo, että aiheita ja aineksia Vaherista löytyy paljon. Seuraava historiapaja kokoontuu koulun pihapiirin majassa pe 22.4. klo 15, jolloin keskustellaan koulun vaiheista. Tervetuloa mukaan! 

Kirjoittaja Hannu Ahlstedt,

joka oli mukana ohjaamassa historiapajan keskustelua

Samankaltaiset artikkelit